201703.23
3

A bejegyzett élettársak öröklési illeték kedvezménye

Bejegyzett élettársak adózása

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa a Háttér Társaság nevezetű szervezet felkérésére a vizsgálódása következtében jelentést írt arról, hogy a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények a bejegyzett élettársakra vonatkozó adózási szabályok alapján.

Az ombudsmani jelentés alapján: “valamennyi házastársaknak járó adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat”.

A szervezet intézkedését az tette szükségessé, hogy 2015-ben a szervezet jogsegélyszolgálatához több olyan megözvegyült bejegyzett élettárs fordult, akit az adóhatóság öröklési illeték fizetésére kötelezett, holott a jogszabályok szerint a házastársak – és így a bejegyzett élettársak is – illetékmentesen örökölnek.

A konkrét ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül visszavonta, illetve visszautalta a jogsértő módon kiszabott illetékeket, felmerült azonban annak gyanúja, hogy a hivatal más ügyekben is hibásan számolt. Az egyesület ezért közérdekű bejelentéssel élt, és kérte, hogy az adóhatóság valamennyi hasonló ügyet saját hatáskörben vizsgáljon felül.

forrás: Hvg.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..