Mikor van szükség befogadó nyilatkozatra, eltartási nyilatkozatra

befogado nyilatkozat

befogadó nyilatkozat – eltartási nyilatkozat


A büntetőeljárás során, ha a bíróság kényszerintézkedést alkalmaz a terhelttel szemben, szükséges van arra, hogy a terhelt személyi körülményekkel kapcsolatbanitarokkal (pl.:befogadó nyilatkozat) igazolni lehessen olyan tényeket, melyeket a kényszerintézkedés elrendelésekor illetve meghosszabbításakor értékelni tud a bíróság. Az alábbi letölthető dokumentumok segítik a terheltet abban, hogy elsősorban az előzetes letartóztatásról, esetlegesen az enyhébb kényszerintézkedésről döntő bíró figyelembe vehesse a dokumentumok által igazolt tényeket. Ezeket a dokumentumokat célszerű még az előzetes letartóztatás elrendeléséről döntő ülésig beszerezni, hogy a kényszerintézkedésről döntést hozó bíró rendelkezésére álljon már a döntés meghozatala előtt.

A befogadó nyilatkozat

A büntetőeljárás alá vont gyanúsított, vádlott ennek segítségével igazolhatja, hogy a kényszerintézkedés megszüntetése illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása esetén lakhatása megoldott.  A szökés és elrejtőzés veszélyének megállapításakor többek között azt is mérlegeli a bíróság, hogy szabadlábra helyezése esetén a vádlottnak megoldott-e a magyarországi lakhatása.

Befogadó nyilatkozat letöltése

Az eltartási nyilatkozat

Annak igazolására szolgál, hogy a gyanúsított vagy a vádlott igazolhassa a bíróságnak, hogy amennyiben enyhébb kényszerintézkedést rendel el vele szmben a bíróság, úgy van olyan személy, aki erre az esetre biztosítja az eltartását.

Eltartási nyilatkozat letöltése

A befogadó nyilatkozat

Ezzel a dokumentummal meggyorsítható a büntetés-végrehajtási intézetben fogva lévő terhelttel történő kapcsolat felvétele. Tudni kell azonban, hogy ezt a dokumentumot nem minden büntetés-végrehajtási intézet fogadja el, vannak olyan intézetek, melyek az általuk hészített és az intézet pecsétjével ellátott nyilatkozatot követelik meg a kapcsolattartáshoz.

Kapcsolattartási nyilatkozat letöltése

Önnek azonnal büntető ügyvédre van szüksége?

KÉRJE KONZULTÁCIÓNKAT!

Hétvégén is!

office@lorik.hu

06 70 947 9950

06 70 434 8763