• hu

+36-70 947-9950

Ittas vezetés, Ittas járművezetésért járó büntetés

Mire számíthat, ha ittasan vezetett?

A „zéró tolerancia” bevezetése óta a jogszabályok alapján még az eddigieknél is szigorúbban büntetendő az ittas vezetés. A gyakran több százezer forintot is elérő pénzbüntetés mellett, több évre bevonhatják az elkövető jogosítványát. Után képzésre kötelezhetik, és szélsőséges esetben akár felfüggesztett, vagy letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ha a szervezetben található véralkohol szint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény nem bűncselekmény, hanem szabálysértés.

KÉRJE KONZULTÁCIÓNKAT!

Hétvégén is!

office@lorik.hu

06 70 947 9950

06 70 434 8763

Bűncselekmény vagy szabálysértés?

Bűncselekményről, akkor beszélünk, ha az járművezető szervezetében  a 0,50 gramm/liter véralkohol-,koncentrációnál illetve a kilégzett levegőben a 0,25 milligram/liter légalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Ebben az esetben a büntetés sokkal súlyosabb is lehet:

Bűncselekmény esetén:

  • Akár több százezer forint pénzbüntetés,
  • Járművezetéstől való eltiltás egy hónaptól tíz évig terjedő időtartamra, vagy végleges hatállyal,
  • Kötelező utánképzés: Amennyiben Önt szabálysértési hatóság 6 hónapnál hosszabb időre teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli. Úgyszintén, ha bűncselekmény miatt bíróság teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli. Ezekben az esetekben kötelező részt vennie utánképzésen, melynek költsége 70-140 ezer forintig terjedhet.

Amennyiben Önt már felelősségre vonták ittas vezetésért, és/vagy személyi sérülés is történt, akkor súlyosabb büntetésre számíthat.

Többszörös visszaesőként már felfüggesztett vagy végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel, és akár végleges járművezetéstől eltiltással is számolni lehet!

Minél hamarabb kér jogi segítséget, annál valószínűbb az ügy kedvező végkimenetele. Hívjon minket, akár hétvégén is!    Elérhetőségeink

 

Ittas vezetés alkoholtáblázat (légalkohol-véralkohol)

Minél hamarabb kéri tapasztalt ügyvéd segítségét, annál valószínűbb az ügy kedvező végkimenetele. Hívja Ügyvédi Irodánkat, akár hétvégén is!

Szabálysértés esetén:

  • Amennyiben az ittas vezetést gépi meghajtású járművel közúton követte el, úgy cselekményét a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján bírálják majd el. Ez azt jelenti, hogy a szervezetében lévő alkohol mennyiségétől függően, 30.000.- forint vagy 100.000.- forint bírságot kell megfizetnie a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.
  • Amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet úgy vezetett ittasan, úgy a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvényalapján bírálják el ügyét. Ebben az esetben amennyiben a vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,50%o véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,30 mg/l-t nem haladja meg, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek a bírság összege helyszíni bírság esetén 15.000.- forint, szabálysértési eljárás során pedig 30.000.- forint.
  • Emellett a szabálysértési hatóság egy hónaptól egy évig terjedő időre történő járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat. Amennyiben Önt 6 hónapnál hosszabb idejű vezetéstől eltiltásra ítélik, kötelező részt vennie egy után képzésen, melynek költsége 70-140 ezer forintig terjedhet

 

Honnan tudhatja, hogy ittas vezetés bűncselekményével (nem szabálysértés) gyanúsítják?

Amennyiben az Ön szervezetben található véralkohol szint meghaladja a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve a kilégzett levegőben a 0,25 milligram/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény bűncselekmény. Amíg a nyomozó hatóság nem hallgatta ki Önt, és nem közölte Önnel hogy ittas vezetés elkövetésével gyanúsítja, de Önt előállították (vérvételre, és vagy légalkohol-mérésre), akkor biztos lehet benne, hogy bűncselekményi szintű ittas vezetéssel gyanúsítják! Bűncselekmény alatti határérték esetén előállítás általában nem történik.

Miért érdemes minél előbb konzultálnia egy ügyvéddel, ha ittas vezetésen kapják?

Az Ön ügye körülményeinek megismerését követően, a megfelelő védekezési stratégia felállításával, mérsékelheti az ittas vezetés kiszabott büntetés mértékét, sőt bizonyos esetekben a büntetőjogi felelősség elkerülésére is van esély.

A védekezés kialakításának alapját egy, az ügyféllel folytatott személyes konzultáció, valamint a rendelkezésre álló iratok (gyanúsítás szövege, alkoholmérésekről készült jegyzőkönyvek, előzetes szakértői vélemény, kihallgatási jegyzőkönyv, esetleg rendőri jelentés…) tanulmányozása után határozhatjuk meg. Mindezek ismeretében kerülünk abba a helyzetbe, hogy meghatározhassuk a védekezés felépítésének elsődleges célját.

A védekezési stratégia céljai az alábbiak lehetnek :

• Büntetőjogi felelősség elkerülése

• Meglévő teljes vezetői engedély visszaszerzése

• Az eltiltás hatókörének meghatározott járműfajtára vagy járműkategóriára korlátozása

• Az eltiltás időtartamának minimalizálása

• A pénzbüntetés minimalizálása  

KÉRJE KONZULTÁCIÓNKAT!

Hétvégén is!

office@lorik.hu

06 70 947 9950

06 70 434 8763

Mit tudhatok meg az konzultáció keretében?

Az első találkozáskor ügyfelünknek egy órás személyre szabott tájékoztatást nyújtunk a büntetőeljárás során őt megillető jogairól, kötelességeiről, lehetőségeiről, a várható büntetés neméről és mértékéről valamint a szükséges lépésekről. A konzultációt követően lesz olyan helyzetben, hogy szabadon eldönthesse, hogy igénybe kívánja-e venni szakképzett büntetőjogászaink segítségét. Tudnia kell azonban, hogy az ügyvédi segítség nem csodaszer. Nem létezik olyan jogi megoldás, amely minden ittas vezetőt mentesít a felelősség alól.

ittas vezetés, ittas járművezetés, ittas járművezetésért kiszabható büntetés, járművezetés ittas állapotban, ittas vezetésért járó büntetés

Keresés

Kapcsolat

Megközelítés

1054 Budapest, Tüköry u. 3. II.