Ittas vezetés a büntetőjogban

Ittas vezetés miatt Magyarországon csak 2017-ben több mint 15000 alkalommal indult büntetőeljárás. (Forrás: police.hu). Egy rossz döntés meghozatala után igen könnyen előfordulhat hogy a járművezetőkkel szemben büntetőeljárás indul. Ezen az oldalon elsősorban az ittas vezetés miatt kiszabható büntetésekről olvashat. Amennyiben több információt szeretne megtudni az ittas vezetés miatt indult büntetőeljárásról,az ittas vezetés büntetőjogi szabályairól, látogasson el honlapunk alábbi aloldalaira:

A büntetőeljárás menete ittas vezetés esetén

Az ittas vezetés büntetését befolyásoló tényezők

A járművezetés ittas állapotban a Btk-ban

Bűncselekmény vagy szabálysértés?

Ha a szervezetben található véralkohol szint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény nem bűncselekmény, hanem szabálysértésBűncselekményről, akkor beszélünk, ha az járművezető szervezetében  a 0,50 gramm/liter véralkohol-,koncentrációnál illetve a kilégzett levegőben a 0,25 milligram/liter légalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Ebben az esetben a büntetés sokkal súlyosabb is lehet. A következő táblázatból azt tudhatja meg, hogy a szervezetében lévő alkohol mennyisége az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet módszertani levele szerint milyen fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett. A hatóságok ezt az ittas vezetés miatt kiszabott büntetés mértékének megállapításánál figyelembe veszik.

Az alábbi táblázat segít Önnek megállapítani, hogy a szervezetében mért alkohol mennyisége milyen fokú elkoholos befolyásoltságot idézhetett elő. Annak ugyanis, hogy a befolyásoltság igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos vagy igen súlyos, a Bíróságok által kiszabott büntetés mértéke szempontjából jelentősége van.

alkoholszint táblázat

Az alábbi táblázatból megtudhatja, hogy ittas vezetés esetén az ön által elfogyasztott alkohol milyen alkoholos befolyásoltságot eredményezett (alkoholszint táblázat)


Bűncselekmény esetén:

A „zéró tolerancia” bevezetése óta a Btk. alapján még az eddigieknél is szigorúbban büntetendő az ittas vezetés. A gyakran több százezer forintot is elérő pénzbüntetés mellett, akár több évre eltilthatják a járművezetéstől. Utánképzésre kötelezhetik, szélsőséges esetben akár felfüggesztett, vagy letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ha Önt a járművezetés során baleset, esetleg személyi sérülés is történt, akkor súlyosabb büntetésre számíthat. Amennyiben Önt korábban (akár többször) elmarasztalták ittas vezetés miatt, már felfüggesztett vagy végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel, és akár végleges járművezetéstől eltiltással is számolni lehet!

Utánképzés ittas járművezetés miatt

Kötelező az utánképzés: Ha bűncselekmény miatt a bíróság teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli. Amennyiben Önt szabálysértési hatóság 6 hónapnál hosszabb időre teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli a bíróság Ön a vezetői engedélyét csak abban az esetben kaphatja vissza, utánképzésen vesz részt. Lényeges információ, hogy amennyiben a bíróság teljeskörű járművezetéstől eltiltásra ítéli – azaz utánképzési kötelezettsége keletkezik – a vezetői engedélyét csak akkor kaphatja vissza, ha igazolja, hogy sikeresen vett részt az utánképzésen. A tanfolyamot ugyan megkezdheti az eltiltás lejárata előtt, azonban vizsgát nem tehet.

Szabálysértés esetén:

Amennyiben az ittas vezetést gépi meghajtású járművel közúton követte el, úgy cselekményét a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján bírálják majd el. Ez azt jelenti, hogy a szervezetében lévő alkohol mennyiségétől függően, 30.000.- forint vagy 100.000.- forint bírságot kell megfizetnie a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

Amennyiben vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet úgy vezetett ittasan, úgy a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény alapján bírálják el ügyét. Ebben az esetben a 63/2012. (IV.2.)  Kormányrendelet szerint helyszíni bírság esetén az ittasság mértékétől függően 15.000.- forint, 20.000.- forint illetve 25.000.- forint a bírság összege. Amennyiben nem helyszíni bírságot hanem pénzbírságot szab ki a hatóság, akkor az ittasság fokától függően 30.000.- forint, 40.000.- forint vagy 50.000.- forint a pénzbírság összege.

Emellett a szabálysértési hatóság egy hónaptól egy évig terjedő időre történő járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat. Amennyiben Önt 6 hónapnál hosszabb idejű vezetéstől eltiltásra ítélik, kötelező részt vennie egy után képzésen, melynek költsége 70-140 ezer forintig terjedhet

Honnan tudhatja, hogy ittas vezetés bűncselekményével (nem szabálysértés) gyanúsítják?

Amennyiben az Ön szervezetben található véralkohol szint meghaladja a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve a kilégzett levegőben a 0,25 milligram/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény bűncselekmény. Amíg a nyomozó hatóság nem hallgatta ki Önt, és nem közölte Önnel hogy ittas vezetés elkövetésével gyanúsítja, de Önt előállították (vérvételre, és vagy légalkohol mérésre), akkor biztos lehet benne, hogy bűncselekményi szintű ittas vezetéssel gyanúsítják! Bűncselekmény alatti határérték esetén előállítás általában nem történik.

Miért érdemes ügyvédet fogadnia, ha ittas vezetés elkövetésével gyanúsítják?

Az Ön ügye körülményeinek megismerését követően, a megfelelő védekezési stratégia felállításával, mérsékelheti az ittas vezetés kiszabott büntetés mértékét, Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy valakit annak ellenére gyanúsítanak ittas járművezetéssel, hogy nem vezette ittasan a járművet. Ilyenkor a büntetőjogi felelősségre vonást el kell kerülni.

A védekezés kialakításának alapját egy, az ügyféllel folytatott személyes konzultáció, valamint a rendelkezésre álló iratok (gyanúsítás szövege, alkoholmérésekről készült jegyzőkönyvek, előzetes szakértői vélemény, kihallgatási jegyzőkönyv, esetleg rendőri jelentés…) tanulmányozása után határozhatjuk meg. Mindezek ismeretében kerülünk abba a helyzetbe, hogy meghatározhassuk a védekezés felépítésének elsődleges célját.

A terhelt védelme a büntetőeljárásban kizárólag ügyvéd feladata. Hogy ki folytathat ügyvédi tevékenységet, ki adhat jogi tanácsot, azt pedig az ügyvédi tevékenységről szóló törvény szabályozza. A büntetőeljárásról szóló törvény 41. §-a alapján ugyanis védőként csak ügyvéd járhat el. Ha büntetőeljárás indul Önökkel szemben, ami miatt jogi segítségre van szükségük, kizárólag ügyvédet, illetve ügyvédi irodát keressenek fel védelmük ellátása érdekében.

A védekezési stratégia céljai az alábbiak lehetnek :

A járművezetéstől eltiltás büntetés elkerülése (különös méltánylásra okot adó körülmény esetén)

Az eltiltás hatókörének meghatározott járműfajtára vagy járműkategóriára korlátozása

Az eltiltás időtartamának minimalizálása

A pénzbüntetés minimalizálása


Önnek büntetőjogi ügyvédre van szüksége?

KÉRJE KONZULTÁCIÓNKAT!

Hétvégén is!

office@lorik.hu

06 70 947 9950

06 70 434 8763

Mit tudhat meg a konzultáció keretében?

Az első találkozáskor ügyfelünknek egy-másfél órás személyre szabott tájékoztatást nyújtunk a büntetőeljárás során őt megillető jogairól, kötelességeiről, lehetőségeiről, a várható büntetés neméről és mértékéről valamint a szükséges lépésekről. A konzultációt követően lesz olyan helyzetben, hogy szabadon eldönthesse, hogy igénybe kívánja-e venni szakképzett védőügyvéd segítségét. Tudnia kell azonban, hogy az ügyvédi segítség nem csodaszer. Nem létezik olyan jogi megoldás, amely minden ittas vezetőt mentesít a felelősség alól.

ittas vezetés

Ittas vezetés – Lőrik Ügyvédi Iroda

A büntetőeljárás menete

A büntetőeljárás lefolytatásának módjáról, annak a Btk. szerinti tényállásáról kérjük, olvassa el az alábbi kapcsolódó oldalakat is.

A büntetőeljárás menete ittasan járművezetés esetén

Járművezetés ittas állapotban tényállása

Az ittas vezetésért járó büntetés 2018-ban

Vissza

ittas vezetés, ittas járművezetés, ittas járművezetésért kiszabható büntetés, járművezetés ittas állapotban, ittas vezetésért járó büntetés